2194 Tura
Iskola utca 66

06-20-61-33-533
matheus@vnet.hu

Alag-Galgavidék 3:7

Pest Megyei Felnőtt Csapatbajnokság I. forduló 2014.10.05. vasárnap

Alagi DSK – Galgavidék  3:7

 

1.         Takács Pál                        0,5:0,5

2.         Szabó Zoltán                   1:0

3.         Tóth Máté                       1:0

4.         Kuthi Balázs                   0,5:0,5

5.         Téglás Mátyás                0,5:0,5

6.         Virganc Roland               0,5:0,5

7.         Pásztor Zoltán                1:0

8.         Kapitz Dominik               1.0

9.         Pásztor Ákos                  0.1

10.     Bényi András                  1:0

 

Elkezdődött az idei Pest megyei sakk csapatbajnokság az 1. osztályban, és egészen jó rajtot sikerült vennünk idegenben. Az utóbbi években az alagiak ellen többnyire jól szerepeltünk, általában itthon ültünk le ellenük, de most úgy hozta a sorsolás, hogy nekünk kellett utaznunk. Ettől eltekintve elég jó arányban sikerült megnyernünk a találkozót. Öt táblán nyerni tudtunk, négy táblán döntetlen született, s csupán egyetlen táblán vesztettünk, habár Pásztor Ákos mindent megtett annak érdekében, hogy bástyahátrányos állását megmentse. Lényegében még nyerésre is volt némi esélye, minthogy kompenzációként hatalmas támadást tudott vezetni az ellenfél királya ellen. Ezzel együtt a centrumban a két összekötött szabadgyalog elindulása is erőteljes fenyegetést jelentett az ellenfélnek. Azonban a közelgő időzavar újabb tisztvesztést hozott Ákosnak, s ezután már értelmetlen dolog lett volna tovább játszani, hiszen ekkora hátránnyal csupán idő kérdése a parti elvesztése.

 

 Legifjabb Takács Pál remis partija jónak mondható, örülünk, hogy Pali újra be tud ülni csapatunkba, és hosszabb kihagyás után sem felejtett el sakkozni, hiszen remekül tartotta az első táblát. Kuthi Balázs izgalmakkal teli partija is döntetlenre sikeredett, noha óriási álláselőnyt hozott össze a megnyitásban, az ellenfélnek sikerült meghúznia az egyetlen jókat, így aztán a futóvégjáték elméleti remit eredményezett. Téglás Matyi (tavalyi legjobb pontszerzőnk) most meglehetősen előbbre került az erősorrendünkben, s az ötödik táblán elért döntetlenje, melyet magabiztos játékkal szállított, nem mondható rossznak. Virganc Roland kissé passzív védekezése sötéttel sajnos minőséghátrányt eredményezett. Azonban a későbbi aktív bástyajátéka jó támadással kecsegtetett, s szellemes tisztáldozatát nem is merte elfogadni az ellenfél, mert alighanem végzetes lett volna a védtelen királyára nézvést, ezért lépésismétléses döntetlenbe torkollott a játszma. Szabó Zoli királyára nagy támadást zúdított az ellenfél, de tisztáldozata nem volt korrekt, így Zoli, kihasználva ezt az anyagi előnyt, begyűjtötte az egész pontot. E sorok írójának Angol megnyitásával szemben eléggé stabilan állt fel az ellenfél, de a későbbi bizonytalankodása következtében a minőségelőnyös játékunkat megnyerni csupán technikai feladatnak mutatkozott. Pásztor Zoli Angol megnyitása is teljes pontot hozott csapatunknak, miután Zoli rendkívül aktív vezérszárnyi játéka átütő támadást eredményezett. A fiatal Kapitz Dominik bátran és higgadtan védekezett az ellenfél túlságosan agresszív, de megalapozatlan támadása ellen, majd az eközben szerzett tisztelőnyét kellő nyugodtsággal nyerésig fokozta. Bényi András nyerte meg legkorábban a partiját, s az ilyesmi mindig jót tesz a csapat többi (még játékban lévő) tagjai idegrendszerét illetően.

 

 Legközelebb itthon játszunk a nagy múltú Törökbálint csapata ellen, s miután az MB-2 bajnokságban is tudnak csapatot szerepeltetni, nem lesz könnyű dolgunk. Mi tagadás, a döntetleneknek is tudnánk örülni.