2194 Tura
Iskola utca 66

06-20-61-33-533
matheus@vnet.hu

Nyáron is sakk - Turai Hírlap 2018. június

Az élet nem áll meg nyáron a mi köreinkben sem, hisz’ a csapatbajnokságok őszi-téli-tavaszi szezonja után kezdődik az egyéni versenyzés. De iskolás sakkozóink sem ülnek a babérjaikon, mert a nyaranta szervezett sakktáborok színes programjai biztosítják az érdeklődők szabadidejének hasznos eltöltését. A családok nem kis gondjai közé tartozik, hogy nyáron otthon ülve (vagy nem ülve) unatkozik a gyerek. Pedig szűkebb régiónkban is több sport- és egyéb tábor programja tud gondoskodni gyermekeink unaloműzéséről.

 

A sakkozó gyerekeknek Hévízgyörk ad otthont lassan 10 éve. A nyári kánikulában is kellemesen hűs iskolai épületben mindig is jól éreztük magunkat. Akik a kezdeti időkben részt vettek a többirányú fejlődést szolgáló tábori életben, ma is visszajárnak, és felnőttként, egyetemistaként felügyelik és segítik a kisiskolás korú sakkozóink mindennapi ottlétét. Felnőtt csapatunk tagjai: Pásztor Zoltán, Steyer Ferenc, Téglás Mátyás, Burda Barna, Szilágyi László, akik vállukon viszik csapatunkat a megyei bajnokságokon, most barátságos szimultánt adnak a gyerekek körében. Persze mozgalmas tornatermi foglalkozások (labdajátékok, sorversenyek, vetélkedők, drámajátékok) tarkítják a tábori életet, hiszen 8 órát egyfolytában sakktábla mellett ülni nem lenne ajánlatos gyerekkorban.

 

Május végén megrendeztük a minden évben szokásos regionális óvodai sakktalálkozónkat, ahol a környék óvodáinak kis „sakkpalántái” találkozhattak egymással. A turai ovisok remekül szerepeltek, így nem véletlen, hogy Szilágyi Zsombor vehette át az abszolút győztesnek járó serleget. Halkan megjegyzem, hogy ez már a második ovikupa a Szilágyi családban, hiszen az iskolás tesó, Ákos is megnyerte 4 évvel ezelőtt. És van még egy öcsi, aki ezután kezdi majd a rendszeres sakkozást, s ha neki is sikerül a bravúr, akkor 3 ovikupa sorakozik majd a vitrinben. A turaiak második helyezettje Karácsonyi Zalán lett, a bronzérmet pedig Galambos Bálint vehette át. A lányoknál Bodovics Hanna nyerte az aranyérmet, Mészáros Nóra pedig az ezüstöt.

 

Felnőtt csapatunk legjobbjai a jövő hónap elején utaznak Balatonalmádira, ahol egy Fide-verseny keretein belül (Pannónia Kupa) lesz módjuk bizonyítani felkészültségüket. Tavaly a turai Virganc Roland nyerte a „B” csoportot, remélhetőleg idén is jó formában tud sakkasztalhoz ülni, és sikerülhet a duplázás.

 

A Galgavidéki Sakkbarátok Sportegyesülete nyáron is rendez különböző sakktornákat. Ezek egyike a Zsámboki Lecsófesztivál szokásos rapidversenye, s az augusztus 20. napja alkalmával rendezésre kerülő turai sportrendezvények keretein belül is számíthatnak rapidversenyre a környék településének sakkozói.

 

tóthmáté