2194 Tura
Iskola utca 66

06-20-61-33-533
matheus@vnet.hu

Kezdőlap

A helyi sakkélet nem áll meg

Azért, mert a Pest megyei Sakkszövetség versenyirodája ránk nézve lehetetlen helyzetet teremtett önkényes intézkedéseivel, a Galga vidékének sakkélete véletlenül sem fog megállni. Az iroda által közölt válaszcikk (mellébeszélés) nem az általunk felvetett problémára válaszolt. Nem árt tudni, hogy a versenyiroda vezetője (csapatunk egykori tagja) a közölt cikket követően önként távozott csapatunkból. Ennek nem örültünk, de ugyanakkor törvényszerű, hogy bármely csapatmunkát érintendő: az építés és a bomlasztás elve semmiképp nem férhet meg egymással. Amíg e sorok írója felelős a turai sakkcsapat működéséért, addig az építés elve fog érvényesülni, ahogy az eddigiekben is történt.

 

A környék sakkéletét a nulláról kellett kezdenünk, több mint egy évtizeddel ezelőtt. Ebben a munkában kiváló partnernek mutatkoztak a környék településeinek polgármesterei csakúgy, ahogy az óvodák és iskolák vezetői, munkatársai. Évtizedes együttműködésről van szó, melyet nem hagyunk veszendőbe menni. Az évek során felnevelődött egy fiatal, lelkes sakkozói gárda, melynek többsége FIDE-értékszámmal rendelkezik. Ám mostanság megcsappant a létszámunk – a legkülönfélébb okok miatt –,de a legfiatalabb tehetséges és igazolt játékosaink a 10-12 éves korosztályból: a turai Szilágyi Dóra és Tóth G. Brigitta, aztán a hévízgyörki Fekete testvérpár (Gitta és Zalán), máris készen állnak, hogy beüljenek a csapatbajnoki találkozókra, ahogy tartalékként már eddig is szerepeltek a felnőtt csapatban. Aztán jönnek utánuk a fiatalabb nemzedék (9-10 évesek) tehetségesebb sakkozói: a turai Kajári Kornél és Kossovits Milán, továbbá a hévízgyörki Mutier Luca, Kmett Kristóf, Tóth Tamás és Tóth Vince, s csak 2-3 év kérdése, hogy ők is igazolt játékosaink legyenek. A legfiatalabbak között pedig ott van a két egykori óvodai aranyérmes és ezüstérmes turai tehetség: Szilágyi Zsombor és Galambos Bálint. Nincs megállás!

 

Még pár nap, és befejeződik a megyei csapatbajnokság, s az őszi fordulók kezdetéig akad bőven időnk átgondolni a folytatást. Kérdés, hogy a Galgavidék színeiben, vagy pedig a Turai Torna Club szakosztályaként folytatjuk tovább a versenyzést. Ezt természetesen a csapattagok többségi véleménye dönti el egyfelől, másfelől kíváncsian várjuk, hogyan alakul a TTC új elnöksége, hisz’ nem mindegy milyen irányítás mellett kell folytatnunk eddigi szereplésünket.

 

tóthmáté